Vilka grödor passar bäst i en fönsterodling?

Vilka grödor passar bäst i en fönsterodling?

Att odla egna grönsaker är något som allt fler människor verkar intresserade av. En metod som blir allt populärare är fönsterodling. Genom att odla sina grödor i fönstret kan du få tillgång till färska grönsaker och kryddor även om du bor i en lägenhet.

Det finns dock vissa grödor som passar bättre i en fönsterodling än andra. Här är några av de grödor som är mest lämpliga:

Kryddor

Kryddor är utmärkta för fönsterodling. De tar inte upp så mycket plats och ger en härlig doft till hemmet. Oregano, basilika och persilja är några exempel på kryddor som passar bra att odla i fönstret.

Sallad

Sallad är en annan bra gröda att odla i fönster. Ruccola, salladssenap och andra små gröna bladsorter kan växa under relativt begränsade förhållanden. Detta gör att du kan ha en liten salladsträdgård i fönstret och njuta av färska salladsblad varje dag.

Tomater

Tomater är väldigt tacksamma att odla i fönster, eller på balkongen om du har tillgång till det. Dessa söta små frukterna kräver inte mycket utrymme eller sol, vilket gör dem till en idealisk gröda för fönsterodling. Det enda som krävs är regelbunden vattning och näring. Välj busktomater om du vill ha låga sorter.

Chili

Chili växer också bra i fönster och ger en perfekt krydda till maträtter. De små plantorna kräver inte en stor yta och kan ger skörd under en längre tid.

Gröna bönor

Gröna bönor kan bli höga som klattrande växter men de kräver ändå inte jättemycket utrymme. Om du har ett sydvänt fönster, så är det lätt att odla gröna bönor i fönstret .

Odla tomater i fönstret

Odla tomater i fönstret

Att odla tomater i fönstret är en rolig och lätt hobby som kan ge dig friska och smakrika tomater i sommar. Här är några tips för att hjälpa dig att komma igång:

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll.

Tomater och vintersallat

Tomater och vintersallat

Jag vet inte om jag är så nöjd med vintersallaten (machê). Den växer ju fint, men jag tror inte att dessa små behållare som jag har gör sig så bra. Den växer ju inte så mycket på höjden utan i små buketter som är väldigt låga. Utrymmet blir ett problem. Det blir ju inte mer än 1-2 portioner om jag skördar detta.

Tomaterna har fått jord

Tomaterna har fått jord

Det hade nog gått att fortsätta odla tomaterna hydroponiskt om jag bara haft ett bättre kärl. De grunda trågen jag använder har inte tillräckligt hög stadga och tyngd för att hålla emot en hel tomatplanta med tomater.

Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls.

Chilin blev röd lagom till jul

Chilin blev röd lagom till jul

Det tog ett bra tag innan chilin växlade färg till rött. Det var väldigt nära att den åkte ut långt innan dess för plantan har verkligen inte varit vacker de senaste månaderna. Alldeles för stor och ranglig.

Fönsterodla

Följ våra försök att odla mat i ett fönster. Vi odlar hydroponiskt med växtbelysning för att driva upp sallat, örter, asiatiska bladgrönsaker, chili och andra grödor.

Vi använder LED-belysning för att ge grödorna tillräckligt med energi och växtnäring direkt genom vattnet som växterna växer i.