Skördetid!

Skördetid!

Kryddorna har vuxit väldigt bra den senaste tiden så idag var jag tvungen att skörda några av dem.

Jag har tagit några kvistar här och var tidigare, direkt till matlagningen, men jag hinner inte använda upp allt lika fort som det växer.

Så idag klippte jag ner ordentligt, rensade och fyllde påsar för infrysning. Salvia, persilja, basilika, mejram och koriander var alla tillräckligt stora för att skörda. Timjan, oreganon och bladpersiljan behöver ett tag till.

Skriv en kommentar

Lyckad omgång!

Lyckad omgång!

Den här omgången av den hydroponiska odlingen blev väldigt lyckad! På brickan ser ni persilja, koriander, 3 tomatplantor och 3 vintersallat. Jag har kunnat skörda koriander och persilja till min matlagning utan att det märks på plantorna. De växer på snabbare än jag hinner äta. Jag har dessutom en exakt likadan bricka till. Nästa gång ska jag köra flera olika kryddor för jag behöver inte så här my…

Visa hela inlägget
Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem. Jag "bredsår" (häller alltså i en massa frön i varj…

Visa hela inlägget
Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls. Men i går lyste solen och jag var ute mitt på dagen och det kändes som våren ändå skulle kunna komma tillslut och…

Visa hela inlägget
Basilikan är skördad

Basilikan är skördad

I dag har vi skördat lite basilika. Egentligen klippte jag bara ner den för att den skulle förgrena sig men det gör ju att jag får några blad att ha till maten 😀🌱 #basilika #skörd

Visa hela inlägget
Bara tre dagar efter sådd!

Bara tre dagar efter sådd!

Det är lite svårt att se på den här bilden men fröna från både #koriander, #salvia och #timjan har börjat gro. Bladpersiljan, längst till vänster, har ännu inte visat något. Bladpersiljans frö var från förra året, de andra är nya beställningar från fröfirman. Jag är lite förvånad att det grott så bra bara tre dagar efter sådd. Kul! Plantorna får mycket ljus och en svag näringslösning.

Visa hela inlägget
Lätt att odla basilika i fönstret

Lätt att odla basilika i fönstret

För tillfället har jag inga hydrologiska odlingar igång eftersom vi nyligen renoverat köket. När renoveringen var klar köpte vi istället ett gäng kryddor i jord på plantskolan. En av dessa är basilika och den är otroligt lättodlad. Ju mer man plockar desto mer levererar den och bladen är alltid lika fräscha och goda. När jag tar blad från en basilika brukar jag, istället för att skörda enstaka b…

Visa hela inlägget