Odla tomater i fönstret

Odla tomater i fönstret

Att odla tomater i fönstret är en rolig och lätt hobby som kan ge dig friska och smakrika tomater i sommar. Här är några tips för att hjälpa dig att komma igång:

  • Välj rätt sort: Välj en kompakt sorts som är lämplig för odling i en fönsterkarm, till exempel "Cherry Tomatoes" eller "Roma Tomatoes".

  • Skaffa en lämplig kruka: Välj en stor kruka som är tillräckligt stor för att rymma din tomatplanta samt har hål för dränering. Ju större kruka, desto mer sällan behöver du vattna.

  • Använd bra jord: Använd en högkvalitativ jord med bra dränering och näringsämnen för att säkerställa att din tomatplanta växer sig stark och hälsosam.

  • Placera i rätt fönsterkarm: Säkerställ att din fönsterkarm har tillräckligt med solljus och värme för att din tomatplanta ska växa och mogna ordentligt. Tomater behöver maximalt med sol.

  • Vattna regelbundet: Tomater kräver regelbunden vattning för att hålla jorden fuktig, men undvik att övervattna eftersom det kan leda till att rötter blir stående i vatten, vilket tomater verkligen inte gillar.

  • Ge tillräckligt med näring: Du kan ge en högkvalitativ gödning regelbundet för att säkerställa att din tomatplanta får tillräckligt med näring för att växa och mogna.

Odla tomater i fönstret är en rolig och lätt hobby som ger dig friska och smakrika tomater samtidigt som du får möjlighet att ha kontroll över din egen matproduktion.

Vilka grödor passar bäst i en fönsterodling?

Vilka grödor passar bäst i en fönsterodling?

Att odla egna grönsaker är något som allt fler människor verkar intresserade av. En metod som blir allt populärare är fönsterodling. Genom att odla sina grödor i fönstret kan du få tillgång till färska grönsaker och kryddor även om du bor i en lägenhet.

Tomaterna har fått jord

Tomaterna har fått jord

Det hade nog gått att fortsätta odla tomaterna hydroponiskt om jag bara haft ett bättre kärl. De grunda trågen jag använder har inte tillräckligt hög stadga och tyngd för att hålla emot en hel tomatplanta med tomater.

Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll.

Tomater och vintersallat

Tomater och vintersallat

Jag vet inte om jag är så nöjd med vintersallaten (machê). Den växer ju fint, men jag tror inte att dessa små behållare som jag har gör sig så bra. Den växer ju inte så mycket på höjden utan i små buketter som är väldigt låga. Utrymmet blir ett problem. Det blir ju inte mer än 1-2 portioner om jag skördar detta.

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Skördetid!

Skördetid!

Kryddorna har vuxit väldigt bra den senaste tiden så idag var jag tvungen att skörda några av dem.

Chilin blev röd lagom till jul

Chilin blev röd lagom till jul

Det tog ett bra tag innan chilin växlade färg till rött. Det var väldigt nära att den åkte ut långt innan dess för plantan har verkligen inte varit vacker de senaste månaderna. Alldeles för stor och ranglig.

Skörd av Mibuna

Skörd av Mibuna

Mibunan, och de andra grödorna i såomgång tre, har haft det lite tufft då jag varit på semester en vecka och inte kunnat vattna tillräckligt.

Omplantering i pimpsten

Omplantering i pimpsten

Vi kör ju hydroponisk odling med pimpsten (IKEAs system) och det fungerar väldigt bra. Pimpstenen ska tydligen vara bra på att hålla fukt så att växterna har en jämn och fin tillgång på vatten och näring.

Fönsterodla

Följ våra försök att odla mat i ett fönster. Vi odlar hydroponiskt med växtbelysning för att driva upp sallat, örter, asiatiska bladgrönsaker, chili och andra grödor.

Vi använder LED-belysning för att ge grödorna tillräckligt med energi och växtnäring direkt genom vattnet som växterna växer i.