Odla jordgubbar hydroponiskt

Odla jordgubbar hydroponiskt

Älskar du jordgubbar och drömmer om att plocka hemodlade, solmogna bär direkt från fönsterbrädan? Som tur är, även i Sverige, kan hydroponisk odling ge dig den möjligheten! I dagens inlägg tar vi en djupdykning i hur du kan odla jordgubbar hydroponiskt och vilka fördelar det ger under hela året.

Vad är hydroponisk odling? Innan vi börjar är det viktigt att förstå vad hydroponisk odling innebär. Det är en metod för att odla växter utan jord där näringstillförseln sker genom en vattenlösning som tillförs direkt till växternas rötter. Perfekt för dig som bor i en lägenhet utan tillgång till en trädgård!

Varför jordgubbar? Jordgubbar är inte bara en favorit för sin sötma och saftighet, de är även rika på C-vitamin och antioxidanter. Dessutom kan de vara ganska dyra och besprutade när de köps i butiken. En egen odling garanterar fräscha och kemikaliefria bär.

Grunderna i att odla jordgubbar hydroponiskt Att odla jordgubbar hydroponiskt kräver lite förberedelse, men resultatet är helt klart värt ansträngningen. Här är de grundläggande stegen:

 1. Välj rätt sort: Alla jordgubbssorter är inte lämpliga för hydroponisk odling. Sök efter dagsneutrala eller ständigt bärproducerande sorter som 'Albion' eller 'Seascape' som kontinuerligt producerar bär oavsett dagslängd.

 2. Plantera: Använd jordgubbsplantor eller frön. Om du använder plantor, rensa bort all jord från rötterna noggrant innan de placeras i hydroponiskt system.

 3. Hydroponiskt system: Det finns flera system att välja mellan, såsom NFT (Nutrient Film Technique), DWC (Deep Water Culture) och ebb- och flodsystem. Nybörjare rekommenderas ofta att börja med ett enklare Kratky-system.

 4. Belysning: Jordgubbar behöver mycket ljus för optimal tillväxt. Om du inte har tillgång till tillräckligt med naturligt ljus kan en god LED växtbelysning vara nödvändig.

 5. Näringslösning: Använd en näringslösning som är balanserad speciellt för jordgubbar. Det bör ha rätt mängder av kväve, fosfor, kalium samt mikronäringsämnen.

 6. Underhåll: Håll koll på pH-värdet och näringsnivåerna regelbundet för att säkerställa att dina plantor får vad de behöver. Praktiskt pH för jordgubbar är mellan 5.5 och 6.2.

Fördelar med att odla hydroponiska jordgubbar

 • Mindre plats: Du behöver inte en stor trädgård; ett fönsterbräde eller en balkong räcker.

 • Längre odlingssäsong: Du kan förlänga odlingssäsongen och till och med odla året runt eftersom plantorna inte påverkas av yttre väderförhållanden.

 • Inget behov av jord: Minskar risken för jordbundna sjukdomar och skadedjur som kan påverka växterna.

 • Vattenbesparande: Eftersom vatten återcirkuleras använder hydroponisk odling betydligt mindre vatten jämfört med traditionell odling.

 • Snabbare tillväxt: Studier visar att hydroponiska jordgubbar kan växa snabbare och ge större skördar än jordbaserade.

Utmaningar och tips

 • Pollinering: Eftersom det inte finns några bin inomhus, kan det hända att du måste pollinera dina jordgubbar manuellt med en mjuk pensel.

 • Temperaturreglering: Hydroponiska system kan generera värme. Säkerställ god ventilation och eventuellt en fläktsystem för att hålla temperaturen under kontroll.

 • Gedigen forskning: Gör din läxa innan du börjar. Att välja rätt sort och system, samt att ha en god kunskap om näringsämnen är nyckeln till framgång.

Att odla hydroponiskt kan vara en fantastisk hobby eller till och med en passion. Jordgubbar är inte bara en läcker belöning utan också ett härligt tillskott till din fönsterträdgård. Börja med att utbilda dig, skapa din setup och ge dig in i det gröna äventyret med hydroponisk odling av jordgubbar!

5 enkla hydroponiska grödor att odla i ditt eget fönster

5 enkla hydroponiska grödor att odla i ditt eget fönster

Hydroponisk odling är ett sätt att odla grödor utan jord. Istället används en näringslösning som ger växterna alla nödvändiga mineraler och vitaminer de behöver. Detta är ett utmärkt alternativ för den som vill odla grödor inomhus, särskilt i små utrymmen som lägenheter. Här är fem enkla hydroponiska grödor att odla i ditt eget fönster: 1. Sallad Sallad är en av de enklaste hydroponiska grödorna a…
Så här skapar du din egen hydroponiska odling hemma

Så här skapar du din egen hydroponiska odling hemma

Att odla egna grönsaker och örter hemma blir allt mer populärt, och hydroponisk odling är ett sätt att göra det på som passar både för stadslägenheter och för den som vill ha en året runt-odling. Här kommer några tips på hur du kan skapa din egen hydroponiska odling hemma. Vad är hydroponisk odling? Hydroponisk odling är en metod där man odlar växter utan jord. Istället används näringslösning som …
Odla din egen basilika hydroponiskt i fönstret

Odla din egen basilika hydroponiskt i fönstret

Att odla basilika i fönstret kan tyckas som en utmaning men med rätt information och utrustning kan du framgångsrikt odla basilika hydroponiskt. Den här guiden kommer att lära dig allt du behöver veta. Vad är hydroponisk odling? Hydroponisk odling innebär att man odlar plantor i vatten istället för jord. Detta kan vara en fördel eftersom det är mindre rörigt, och det kan vara lättare att kontrolle…
Hydroponisk odling: Möt utmaningen med att odla chili i ditt fönster

Hydroponisk odling: Möt utmaningen med att odla chili i ditt fönster

Under de senaste åren har hydroponisk odling blivit allt mer populärt hos inomhusodlare över hela världen. Denna metod för trädgårdsskötsel utan jord kan låta överväldigande först, men med lite prövning och fel, kan du snart vara på väg att odla chili i ditt eget fönster! Vad är Hydroponik? Hydroponik är en metod för att odla växter i vatten istället för jord. Detta kan göras med hjälp av näringsr…
Odla krispiga gurkor hydroponiskt: En detaljerad guide

Odla krispiga gurkor hydroponiskt: En detaljerad guide

Älskar du också krispiga gurkor? Dessa läckra grönsaker är en grundpelare i många sallader och mellanmål, och kan även vara en fröjd för ögat om du väljer att odla dem hemma. För er som är intresserade av att driva fönsterodling till nästa nivå, kommer jag idag att dela med mig av hur man odlar gurkor hydroponiskt! Varför hydroponisk gurkodling? Hydroponiska odlingssystem levererar näringsämnen di…
Att odla tomater hydroponiskt: Din guide från frö till skörd

Att odla tomater hydroponiskt: Din guide från frö till skörd

Är du en av dem som drömmer om att kunna skörda hemodlade, saftiga tomater oavsett årstid? Med hydroponisk odling finns möjligheten att förverkliga denna dröm direkt i ditt eget hem. Hydroponisk odling av tomater är inte bara en effektiv metod för att spara utrymme och vatten; det är också ett roligt experiment för både nybörjare och erfarna odlare. I det här inlägget tar vi en titt på hur du kan …
Så odlar du spenat hydroponiskt i ditt fönster

Så odlar du spenat hydroponiskt i ditt fönster

I dagens inlägg ska jag gå igenom hur du kan odla din egen spenat hemma genom hydroponisk odling. Detta är en enkel och effektiv metod att odla grönsaker inomhus, särskilt i stadsområden där utomhusutrymme kan vara begränsat. Så här kommer en steg för steg-guide om hur man odlar spenat hydroponiskt i sitt eget fönster. Steg 1: Samla ihop dina material För att starta med hydroponisk odling av spena…
Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Nu går det undan! En ny omgång hydroponisk odling är redan igång. Den här gången blir det premiär för smultron och jordgubbar. Jag är mycket skeptisk till att de skulle funka men jag var ju även skeptisk till chili och tomat och det har ju gått bra. Tänk vad kul att få lägenhetsodlade jordgubbar till midsommar 🙂 Dessutom blir det två tråg med basilika, det går ju alltid åt, samt två tråg med koria…
Maximera dina skördar med rätt näringslösning i hydroponisk odling

Maximera dina skördar med rätt näringslösning i hydroponisk odling

Hydroponisk odling är ett sätt att odla växter utan jord, genom att istället använda en näringslösning som växten absorberar via rötterna. Detta kan vara ett utmärkt alternativ för trädgårdsmästare som vill maximera sina skördar på små ytor eller inomhus. Men för att få ut det mesta av din hydroponiska odling, är det viktigt att välja rätt näringslösning. Vad är en näringslösning? En näringslösnin…
Optimera dina hydroponiska grödor med rätt LED-belysning

Optimera dina hydroponiska grödor med rätt LED-belysning

Att odla växter hydroponiskt innebär att du odlar dem i vatten snarare än i jord. Genom att kombinera denna odlingsmetod med LED-belysning kan du optimera tillväxten av dina grödor. Denna guide kommer att gå igenom de bästa tipsen för att lyckas med detta. Fördelar med LED-belysning för hydroponisk odling LED-belysning har många fördelar när det gäller hydroponisk odling. Först och främst är de my…