Odla hydroponiska auberginer i fönstret – Så här gör du!

Odla hydroponiska auberginer i fönstret – Så här gör du!

Hydroponisk odling har blivit allt mer populärt, och det är lätt att förstå varför. Genom att odla hydroponiskt kan du odla en mängd olika grönsaker och örter, året om, direkt i ditt fönster. Ett av de mer ovanliga men mycket belönande växterna att odla är aubergin. I detta inlägg kommer vi att gå igenom hur du kan lyckas med att odla hydroponiska auberginer i ditt fönster från frö till skörd.

Varför odla auberginer hydroponiskt?

Auberginer (även kända som äggplantor) är en värmeälskande grönsak som mår bra i stabila, kontrollerade miljöer. Genom hydroponisk odling kan du säkerställa optimala växtförhållanden vilket leder till snabbare tillväxt och rikligare skördar. Hydroponisk odling minskar också risken för jordbundna sjukdomar och skadedjur.

Utrustning du behöver

För att odla auberginer hydroponiskt behöver du följande utrustning:

 • Hydroponiskt system: Kratky-metoden eller en mer avancerad ebb- och flodsystem fungerar utmärkt för auberginer.
 • Näringslösning: En balanserad, högkvalitativ hydroponisk näringslösning specifik för fruktbärande växter.
 • LED-växtlampa: En stark LED-lampa som kan täcka hela växtens höjd.
 • pH-mätare och EC-mätare: För att övervaka vattnets kvalitet.
 • Fröer av aubergin: Välj gärna en kompakt sort som är lämplig för inomhusodling.

Steg-för-steg guide

1. Förberedelse

 • Blötlägg fröer: Börja med att blötlägga auberginfröerna i rumstempererat vatten i 24 timmar. Detta kommer att påskynda groning.
 • Förgroning: Plantera fröerna i små pluggar eller kuber av stenull och placera dem i ett varmt och ljust område. Se till att hålla pluggarna fuktiga men inte genomblöta.

2. Plantera i hydroponiskt system

När fröna har grott och plantorna har utvecklat flera riktiga blad (ca 10–15 cm höga), är det dags att överföra dem till det hydroponiska systemet.

 • Förbered systemet: Fyll ditt hydroponiska system med vatten och tillsätt näringslösningen enligt tillverkarens anvisningar. Justera pH-värdet till mellan 5.8 och 6.2 för bästa resultat.
 • Placera plantan: Placera försiktigt plantan i systemet så att rötterna får kontakt med näringslösningen. Se till att stjälken står stadigt.

3. Belysning och miljö

Auberginer behöver mycket ljus för att växa och bära frukt.

 • Ljus: Placera en LED-växtlampa cirka 30 cm ovanför plantan. Justera höjden allteftersom plantan växer och håll lampan tänd i 12–16 timmar per dag.
 • Temperatur och luftfuktighet: Optimal temperatur för auberginer är mellan 24–29°C på dagen och lätt svalare på natten. Luftfuktigheten bör ligga på ca 60–70%.

4. Vård och underhåll

 • Näringsjusteringar: Kontrollera och justera näringslösningen veckovis. Hindra näringsbrist i plantan genom att följa rekommenderade nivåer noggrant.
 • Beskäring: För att främja bättre luftcirkulation och tillväxt, beskär plantan regelbundet. Ta bort sjuka eller skadade blad snarast.
 • Stöd och pollinering: Placera stöd runt plantan så att den kan växa stadigt. Auberginer är självpollinerande men en lätt skakning av stammen kan hjälpa till att sprida pollen.

5. Skörd

Auberginer är redo att skördas ca 70–80 dagar efter plantering, beroende på sort och odlingsförhållanden.

 • Mognad: Auberginer är klara för skörd när de har uppnått sin fulla färg, slät textur och blank yta. De ska kännas tunga för sin storlek och ge efter lite för lätt tryck.
 • Skörda rätt: Använd en vass kniv eller sekatör för att skära av frukten. Lämna en liten del av stjälken kvar för att minimera skador på plantan.

Slutsats

Att odla hydroponiska auberginer i fönstret kan vara en givande och produktiv hobby. Genom att följa stegen ovan kan du njuta av färska, hemodlade auberginer oavsett årstid. Glöm inte att justera och anpassa efter dina specifika förhållanden och plants behov för bästa resultat.

Har du någon erfarenhet av att odla auberginer hydroponiskt? Dela dina tips och frågor i kommentarsfältet nedan!

Skriv en kommentar

Odla hydroponisk rucola – Från sådd till skörd i ditt fönster

Odla hydroponisk rucola – Från sådd till skörd i ditt fönster

Hydroponisk odling har tagit världen med storm och är en utmärkt metod för att odla dina egna grönsaker och örter hemma. Rucola, även känd som ruccola eller rokett, är en av de mest populära bladgrönsakerna för detta ändamål. I detta inlägg kommer vi att gå igenom stegen för att odla rucola hydroponiskt i ditt fönster, från sådd till skörd. Varför odla rucola hydroponiskt? Rucola är en snabbväxan…

Visa hela inlägget
Så här skapar du din egen hydroponiska odling hemma

Så här skapar du din egen hydroponiska odling hemma

Att odla egna grönsaker och örter hemma blir allt mer populärt, och hydroponisk odling är ett sätt att göra det på som passar både för stadslägenheter och för den som vill ha en året runt-odling. Här kommer några tips på hur du kan skapa din egen hydroponiska odling hemma. Vad är hydroponisk odling? Hydroponisk odling är en metod där man odlar växter utan jord. Istället används näringslösning som …

Visa hela inlägget
Så odlar du spenat hydroponiskt i ditt fönster

Så odlar du spenat hydroponiskt i ditt fönster

I dagens inlägg ska jag gå igenom hur du kan odla din egen spenat hemma genom hydroponisk odling. Detta är en enkel och effektiv metod att odla grönsaker inomhus, särskilt i stadsområden där utomhusutrymme kan vara begränsat. Så här kommer en steg för steg-guide om hur man odlar spenat hydroponiskt i sitt eget fönster. Steg 1: Samla ihop dina material För att starta med hydroponisk odling av spena…

Visa hela inlägget
Hydroponisk odling av sallad – En komplett handbok

Hydroponisk odling av sallad – En komplett handbok

Sallad är en av de enklaste och mest uppskattade grödorna att odla hydroponiskt. Odling av sallad hemma kan vara både roligt och givande, och hydroponisk odling gör det möjligt att odla sallad året om, oberoende av väder- och utomhustemperaturer. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din hydroponiska salladsodling, från val av salladssort till skörd. Välj rätt sall…

Visa hela inlägget
Hydroponisk odling: Möt utmaningen med att odla chili i ditt fönster

Hydroponisk odling: Möt utmaningen med att odla chili i ditt fönster

Under de senaste åren har hydroponisk odling blivit allt mer populärt hos inomhusodlare över hela världen. Denna metod för trädgårdsskötsel utan jord kan låta överväldigande först, men med lite prövning och fel, kan du snart vara på väg att odla chili i ditt eget fönster! Vad är Hydroponik? Hydroponik är en metod för att odla växter i vatten istället för jord. Detta kan göras med hjälp av näringsr…

Visa hela inlägget
Skörda färska kryddor med hydroponisk odling – En guide till ljuvliga smaker

Skörda färska kryddor med hydroponisk odling – En guide till ljuvliga smaker

Skörda färska kryddor med hydroponisk odling – En guide till ljuvliga smaker Att odla dina egna kryddor hemma kan förvandla din matlagning och ge dig obegränsad tillgång till färska örter året runt. Med hydroponisk odling i ditt fönster kan du enkelt skörda allt från basilika och timjan till mynta och persilja. I detta inlägg går vi igenom de bästa metoderna och tipsen för att odla och skörda olik…

Visa hela inlägget