Nytt försök med klockrankor

Nytt försök med klockrankor

Mitt förra försök med klockrankor fick jag ge upp. De hade inte grott någonting på över en månad. Antagligen funkade det inte att plantera dem direkt i pimpsten.

Nu har jag satt igång en ny omgång och den här gången lade jag fröna i vatten först. Klockrankans frön utvecklar en slemmig geléhinna runt fröna om de får ligga i vatten. Min gissning är att det var den som inte fungerade ihop med pimpstenen.

Efter blötläggning satte jag fröna i vanlig jord istället för pimpsten. Så nu är det bara att vänta igen och hoppas på bättre resultat. Tanken var att jag skulle vara ute tidigt i år, men så blev det ju inte nu när jag misslyckades med en hel omgång 😕 Klockrankan är dock en riktigt snabb klätterväxt så jag tror att det kan bli grönt och fint på balkongen till sommaren ändå.

Klockrankor sådda i jord

Klockrankor sådda i jord

Efter mitt misslyckade försök att gro klockrankor i pimpsten kommer här ett nytt försök i jord. Dessutom har jag blötlagt fröna i vatten innan sådd den här gången.

Gro chilifrön i hushållspapper

Gro chilifrön i hushållspapper

När jag köpte mina chilifrön på trädgårdsmässan Vår Trädgård sa kvinnan i montern att jag skulle gro fröna mellan två hushållspapper för då är det lätt att se vilka som gror. Jag har för mig att hon även sa att man skulle lägga hushållspappret i en plastpåse.

Fortfarande inte ett spår av klockrankan

Fortfarande inte ett spår av klockrankan

Efter 17 dagar syns det fortfarande inte ett spår av klockrankan. Kanske hade jag för mycket vatten i tråget så att fröna har drunknat och ruttnat. Pimpstenen som jag använder suger upp och håller vätskan mycket bra så jag hade inte behövt fylla tråget till max med vatten. För några dagar sedan hällde jag av en hel del vatten och pimpstenen håller sig ändå fuktig.

Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll.

Försådd av klockranka

Försådd av klockranka

På balkongen brukar jag har klockrankor. De är så roliga för de växer otroligt snabbt och klättrar fenomenalt bra. De lämnar inte heller efter sig några besvärliga märken från sin klättring.

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Tomaterna har fått jord

Tomaterna har fått jord

Det hade nog gått att fortsätta odla tomaterna hydroponiskt om jag bara haft ett bättre kärl. De grunda trågen jag använder har inte tillräckligt hög stadga och tyngd för att hålla emot en hel tomatplanta med tomater.

Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls.

Chilin är skördad

Chilin är skördad

Efter nästan ett halvårs väntan har jag nu skördat chilin som vuxit i min hydroponiska odling. Jag trodde nog inte att det skulle ta riktigt så lång tid att få den mogen och inte heller att den skulle bli så väldigt stor.

Vintersallat Baron odlad hydroponiskt

Vintersallat Baron odlad hydroponiskt

Nu testar vi vintersallat för första gången i den hydroponiska odlingen. Vintersallat, eller machê-sallat som den också kallas, är den liten sallad där man äter hela bladbuketten som blir några centimeter hög. Sallaten knyter sig inte till ett huvud utan består alltså av ca 5-10 blad som sitter ihop på en kort stjälk och man kan äta hela plantan.

Tomater och vintersallat

Tomater och vintersallat

Jag vet inte om jag är så nöjd med vintersallaten (machê). Den växer ju fint, men jag tror inte att dessa små behållare som jag har gör sig så bra. Den växer ju inte så mycket på höjden utan i små buketter som är väldigt låga. Utrymmet blir ett problem. Det blir ju inte mer än 1-2 portioner om jag skördar detta.

Basilikan frodas

Basilikan frodas

Basilikan har kommit igång riktigt fint. Nästa gång jag sår #basilika ska jag nog ta 5 frön istället för hela påsen.

Bara tre dagar efter sådd!

Bara tre dagar efter sådd!

Det är lite svårt att se på den här bilden men fröna från både #koriander, #salvia och #timjan har börjat gro. Bladpersiljan, längst till vänster, har ännu inte visat något. Bladpersiljans frö var från förra året, de andra är nya beställningar från fröfirman.

Fönsterodla

Följ våra försök att odla mat i ett fönster. Vi odlar hydroponiskt med växtbelysning för att driva upp sallat, örter, asiatiska bladgrönsaker, chili och andra grödor.

Vi använder LED-belysning för att ge grödorna tillräckligt med energi och växtnäring direkt genom vattnet som växterna växer i.