Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Jag "bredsår" (häller alltså i en massa frön i varje tråg) vilket gör att fröna gror lite olika fort, då får man en lite längre skörd. Man vill ju gärna kunna skära av färska örter under några veckor, inte allt på en gång.

Även i detta tråg har jag kört enkelt, ingen förodling, bara rätt ner med fröna i pimpsten och på med svag näringslösning. Det är 2 tråg för varje gröda för att hålla det enkelt. Tidigare har jag funderat en massa på layouten av trågen och olika växters höjder och bredder, men jag tror det är onödigt. Håll det enkelt är min nya melodi. Efter några veckor kommer allt se ut som en djungel ändå.

Ska man odla fruktbärande växter får man kanske tänka till lite extra eftersom de ska stå så himla länge. Jag upptäckte dock förra omgången att det är ganska enkelt att plocka ut ett eller några tråg som är färdiga och sätta på lock för dessa hål, medan man väntar på att de längre grödorna ska gå klart.

Skriv en kommentar

Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Nu går det undan! En ny omgång hydroponisk odling är redan igång. Den här gången blir det premiär för smultron och jordgubbar. Jag är mycket skeptisk till att de skulle funka men jag var ju även skeptisk till chili och tomat och det har ju gått bra. Tänk vad kul att få lägenhetsodlade jordgubbar till midsommar 🙂 Dessutom blir det två tråg med basilika, det går ju alltid åt, samt två tråg med koria…

Visa hela inlägget
Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls. Men i går lyste solen och jag var ute mitt på dagen och det kändes som våren ändå skulle kunna komma tillslut och…

Visa hela inlägget
Lyckad omgång!

Lyckad omgång!

Den här omgången av den hydroponiska odlingen blev väldigt lyckad! På brickan ser ni persilja, koriander, 3 tomatplantor och 3 vintersallat. Jag har kunnat skörda koriander och persilja till min matlagning utan att det märks på plantorna. De växer på snabbare än jag hinner äta. Jag har dessutom en exakt likadan bricka till. Nästa gång ska jag köra flera olika kryddor för jag behöver inte så här my…

Visa hela inlägget
Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll. Det sista jag provade förra året (egentligen förrförra eftersom jag haft paus i ett helt år så vi renoverat köket) var att odla chili. Det tog mycket längre tid än jag…

Visa hela inlägget
Thai Red Demon, thai-chili,  i hydroponisk odling

Thai Red Demon, thai-chili, i hydroponisk odling

I dag startar jag ett försök att odla #chili i den hydroponiska odlingen. Växter som ska utveckla frukter ställer ganska höga krav på sin odlingsplats eftersom det tar mycket längre tid än tex bladgrönsaker och sallat. Jag tror att växtbelysningen jag har är tillräckligt stark för att chiliplantorna ska utveckla frukter, särskilt nu på sommaren när odlingen får extraljus tack vara solen. Däremot ä…

Visa hela inlägget
Skördetid!

Skördetid!

Kryddorna har vuxit väldigt bra den senaste tiden så idag var jag tvungen att skörda några av dem. Jag har tagit några kvistar här och var tidigare, direkt till matlagningen, men jag hinner inte använda upp allt lika fort som det växer. Så idag klippte jag ner ordentligt, rensade och fyllde påsar för infrysning. Salvia, persilja, basilika, mejram och koriander var alla tillräckligt stora för att…

Visa hela inlägget