Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll.

Det sista jag provade förra året (egentligen förrförra eftersom jag haft paus i ett helt år så vi renoverat köket) var att odla chili. Det tog mycket längre tid än jag trodde men det gick! Plantorna blev rätt höga och fula men det blev en liten skörd av mogna thai-chili-frukter.

Eftersom det lyckades att odla en planta med frukter tänkte jag testa tomater i år. Sorten Tiny Tim har jag kört förut i fönster, i jord, med gott resultat. Men den här gången blir det med belysning och hydroponiskt.

Det är Runåbergs fröer jag kommer att använda.

Jag kör ju IKEAs system med 8 korgar i varje tråg. Tomatplantorna ska ha 35-55 cm avstånd så jag tänker att det bara blir 1 planta per tråg. Då blir det maximal belysning till plantan också. Runt omkring tänker jag att jag hinner odla minst en eller två omgångar snabbare grödor. Kanske vintersallat, ruccola eller basilika.

Jag har ytterligare ett fönster, som har hyfsat solläge som jag tänker köra tomater i kruka i. Så totalt vill jag ha 5 tomatplantor, 2 hydroponiska och 3 i jord. Därför kommer jag att så 6 plantor nu för att kunna gallra bort en.

I de övriga 10 korgarna blir det något annat.

Tomaterna ska planteras på 1 cm djup så jag antar att de är mörkgroende. Jag brukar hoppa över stenullen som många kör och istället så fröna direkt i pimpsten. Vissa frön har lite problem med det men jag tror att tomatfröna kommer klara det fint eftersom de är så stora och ska planteras så djupt.

Tomater och vintersallat

Tomater och vintersallat

Jag vet inte om jag är så nöjd med vintersallaten (machê). Den växer ju fint, men jag tror inte att dessa små behållare som jag har gör sig så bra. Den växer ju inte så mycket på höjden utan i små buketter som är väldigt låga. Utrymmet blir ett problem. Det blir ju inte mer än 1-2 portioner om jag skördar detta.

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Tomaterna har fått jord

Tomaterna har fått jord

Det hade nog gått att fortsätta odla tomaterna hydroponiskt om jag bara haft ett bättre kärl. De grunda trågen jag använder har inte tillräckligt hög stadga och tyngd för att hålla emot en hel tomatplanta med tomater.

Chilin blev röd lagom till jul

Chilin blev röd lagom till jul

Det tog ett bra tag innan chilin växlade färg till rött. Det var väldigt nära att den åkte ut långt innan dess för plantan har verkligen inte varit vacker de senaste månaderna. Alldeles för stor och ranglig.

Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls.

Chilin är skördad

Chilin är skördad

Efter nästan ett halvårs väntan har jag nu skördat chilin som vuxit i min hydroponiska odling. Jag trodde nog inte att det skulle ta riktigt så lång tid att få den mogen och inte heller att den skulle bli så väldigt stor.

Vintersallat Baron odlad hydroponiskt

Vintersallat Baron odlad hydroponiskt

Nu testar vi vintersallat för första gången i den hydroponiska odlingen. Vintersallat, eller machê-sallat som den också kallas, är den liten sallad där man äter hela bladbuketten som blir några centimeter hög. Sallaten knyter sig inte till ett huvud utan består alltså av ca 5-10 blad som sitter ihop på en kort stjälk och man kan äta hela plantan.

Gro chilifrön i hushållspapper

Gro chilifrön i hushållspapper

När jag köpte mina chilifrön på trädgårdsmässan Vår Trädgård sa kvinnan i montern att jag skulle gro fröna mellan två hushållspapper för då är det lätt att se vilka som gror. Jag har för mig att hon även sa att man skulle lägga hushållspappret i en plastpåse.

Basilikan frodas

Basilikan frodas

Basilikan har kommit igång riktigt fint. Nästa gång jag sår #basilika ska jag nog ta 5 frön istället för hela påsen.

Försådd av klockranka

Försådd av klockranka

På balkongen brukar jag har klockrankor. De är så roliga för de växer otroligt snabbt och klättrar fenomenalt bra. De lämnar inte heller efter sig några besvärliga märken från sin klättring.

Fönsterodla

Följ våra försök att odla mat i ett fönster. Vi odlar hydroponiskt med växtbelysning för att driva upp sallat, örter, asiatiska bladgrönsaker, chili och andra grödor.

Vi använder LED-belysning för att ge grödorna tillräckligt med energi och växtnäring direkt genom vattnet som växterna växer i.