Lyckad omgång!

Lyckad omgång!

Den här omgången av den hydroponiska odlingen blev väldigt lyckad!

På brickan ser ni persilja, koriander, 3 tomatplantor och 3 vintersallat.

Jag har kunnat skörda koriander och persilja till min matlagning utan att det märks på plantorna. De växer på snabbare än jag hinner äta. Jag har dessutom en exakt likadan bricka till. Nästa gång ska jag köra flera olika kryddor för jag behöver inte så här mycket koriander och persilja.

Ett litet problem är att växterna inte riktigt får plats. Att det är trångt med grönt är ju härligt, men tyvärr så täcker de högre plantorna de lägre vilket är dumt. Jag har tänkt att man kan köra vartannat tråg med en låg växt och vartannat med en låg växt för att de inte ska konkurrera, men jag tror det är feltänkt. Egentligen borde man nog sätta växter som växer ungefär lika fort och högt tillsammans och växter som är lägre och långsammare för sig. Då kan de konkurrera på lika villkor.

Jag har också tänkt att man kan hoppa över vartannat tråg men det är nog onödigt, det är bättre att köra på, låta det bli trångt, skörda och starta om.

Skördetid!

Skördetid!

Kryddorna har vuxit väldigt bra den senaste tiden så idag var jag tvungen att skörda några av dem.

Jag har tagit några kvistar här och var tidigare, direkt till matlagningen, men jag hinner inte använda upp allt lika fort som det växer.

Så idag klippte jag ner ordentligt, rensade och fyllde påsar för infrysning. Salvia, persilja, basilika, mejram och koriander var alla tillräckligt stora för att skörda. Timjan, oreganon och bladpersiljan behöver ett tag till.

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Jag "bredsår" (häller alltså i en massa frön i varje tråg) vilket gör att fröna gror lite olika fort, då får man en lite längre skörd. Man vill ju gärna kunna skära av färska örter under några veckor, inte allt på en gång.

Även i detta tråg har jag kört enkelt, ingen förodling, bara rätt ner med fröna i pimpsten och på med svag näringslösning. Det är 2 tråg för varje gröda för att hålla det enkelt. Tidigare har jag funderat en massa på layouten av trågen och olika växters höjder och bredder, men jag tror det är onödigt. Håll det enkelt är min nya melodi. Efter några veckor kommer allt se ut som en djungel ändå.

Ska man odla fruktbärande växter får man kanske tänka till lite extra eftersom de ska stå så himla länge. Jag upptäckte dock förra omgången att det är ganska enkelt att plocka ut ett eller några tråg som är färdiga och sätta på lock för dessa hål, medan man väntar på att de längre grödorna ska gå klart.

Ny omgång med tomater

Ny omgång med tomater

Nu är det januari, ute är det soligt och kallt. Julen är utkastad och det har blivit dags att sätta igång med odlingen igen. Självklart kan man odla hydroponisk med belysning inomhus året runt, men det är trevligt med ett uppehåll.

Det sista jag provade förra året (egentligen förrförra eftersom jag haft paus i ett helt år så vi renoverat köket) var att odla chili. Det tog mycket längre tid än jag trodde men det gick! Plantorna blev rätt höga och fula men det blev en liten skörd av mogna thai-chili-frukter.

Eftersom det lyckades att odla en planta med frukter tänkte jag testa tomater i år. Sorten Tiny Tim har jag kört förut i fönster, i jord, med gott resultat. Men den här gången blir det med belysning och hydroponiskt.

Det är Runåbergs fröer jag kommer att använda.

Jag kör ju IKEAs system med 8 korgar i varje tråg. Tomatplantorna ska ha 35-55 cm avstånd så jag tänker att det bara blir 1 planta per tråg. Då blir det maximal belysning till plantan också. Runt omkring tänker jag att jag hinner odla minst en eller två omgångar snabbare grödor. Kanske vintersallat, ruccola eller basilika.

Jag har ytterligare ett fönster, som har hyfsat solläge som jag tänker köra tomater i kruka i. Så totalt vill jag ha 5 tomatplantor, 2 hydroponiska och 3 i jord. Därför kommer jag att så 6 plantor nu för att kunna gallra bort en.

I de övriga 10 korgarna blir det något annat.

Tomaterna ska planteras på 1 cm djup så jag antar att de är mörkgroende. Jag brukar hoppa över stenullen som många kör och istället så fröna direkt i pimpsten. Vissa frön har lite problem med det men jag tror att tomatfröna kommer klara det fint eftersom de är så stora och ska planteras så djupt.

Tomater och vintersallat

Tomater och vintersallat

Jag vet inte om jag är så nöjd med vintersallaten (machê). Den växer ju fint, men jag tror inte att dessa små behållare som jag har gör sig så bra. Den växer ju inte så mycket på höjden utan i små buketter som är väldigt låga. Utrymmet blir ett problem. Det blir ju inte mer än 1-2 portioner om jag skördar detta.

Tomaterna däremot har blivit väldigt fina. Korta och knubbiga som man vill ha dem. Snart ska de planteras om i jord, men då kommer jag också att flytta dem från växtbelysningen och låta dem stå i ett annat fönster med naturligt solljus, så jag vill vänta så länge det går eftersom det bara är februari än och solen lyser inte riktigt tillräckligt för tomater här.

Full fart på koriander och persilja

Full fart på koriander och persilja

Persiljan och koriander, till vänster, växer riktigt bra i hydroponisk odling.

De tre tomatplantorna i bakre raden växer inte lika snabbt på höjden men har utvecklats mycket fint.

Vintersallaten närmast i bild är väl det som går sämst den här omgången. Antagligen behöver den en större yta för att ge någon meningsfull mängd.

Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Ny omgång: Smultron, jordgubbar, basilika och koriander

Nu går det undan! En ny omgång hydroponisk odling är redan igång.

Den här gången blir det premiär för smultron och jordgubbar. Jag är mycket skeptisk till att de skulle funka men jag var ju även skeptisk till chili och tomat och det har ju gått bra. Tänk vad kul att få lägenhetsodlade jordgubbar till midsommar 🙂

Dessutom blir det två tråg med basilika, det går ju alltid åt, samt två tråg med koriander. Egentligen kom jag fram till att 1 tråg koriander räcker för vårt behov, men jag förenklade hela mitt system så mycket som möjligt den här gången bara för att komma igång så snabbt som möjligt. Systemet är alltså helt enkelt 2 tråg av varje frö. Tråget som syns i bild och tråget under fröpåsen innehåller alltså samma växtsort.

Jag kör en svag näringslösning (4 ml växtnäring (IKEAs) till 1,5 l vatten). Och jag förodlar inte utan kör ner fröna direkt i pimpstenen. Inte enligt instruktion, men mycket enklare tycker jag. Jag strör bara ut fröna i pimstenen, göjsar runt med en penna eller nåt och är nöjd så. Sedan fyller jag på med näringen, lägger på ett lager plastfilm i början för att hålla det lite extra fuktigt på ytan och så på med en massa LED-ljus.

Koriander och basilika vet jag kommer funka utmärkt på detta sätt. Smultron och jordgubbar vet jag inte alls, så det blir skoj att följa.

Det finns ett tråg till med fyra andra sorter, men det kommer i nästa inlägg...

Tomaterna bär frukt

Tomaterna bär frukt

Tomaterna växer riktigt kraftigt och har redan utvecklat tomatfrukter. Det har gått precis 2 månader sedan sådd.

Jag hade egentligen tänkt att plantera om plantorna i jord, men nu har de blivit så stora att jag tror det blir svårt. Det hade också varit intressant att se hur långt man kan gå i ett litet hydroponiskt system.

Jag behöver dock bygga ett bevattningssystem för tomaterna dricker som hästar. Får fylla på med 3 liter nästan varje dag nu.

Årets första såomgång är igång

Årets första såomgång är igång

När jag skördade chilin var jag ganska trött på odlingen, den omgången hade ju tagit närmare ett halvår att bli klar, så när jag hade städat ur och diskat alla tråg, desinficerat all sten och slutligen städat fönsterbrädan ordentligt var jag rätt nöjd med att inte ha någon odling alls.

Men i går lyste solen och jag var ute mitt på dagen och det kändes som våren ändå skulle kunna komma tillslut och då blev jag sugen på att odla igen.

Den här omgången blir det dock inte några fruktplantor. Den här gången blir det bara kryddväxter!

I går kväll sådde jag åtta olika fröer i två tråg, i följande ordning:

  • Bladpersilja Grüne Perle, Petroselinum crispum
  • Koriander Caribe, Coriandrum sativum
  • Kryddsalvia, Salvia officinalis
  • Sommartimjan French summer, Thymus vulgaris
  • Småbladig basilika Piccolino, Ocimum minimum
  • Mejram, Origanum majorama
  • Persilja krusbladig Moss Curled 2, Petroselinum crispum
  • Grekisk oregano Griechischer, Origanum vulgare ssp. hirtum

Jag kör min gamla koriander-metod på alla fröer den här gången. Det vill säga att jag fyller plastbehållarna med pimpsten och bara häller ut ett gäng frö överst i stenen. Sedan fyller jag trågen med svag näringslösning och täcker allt med plastfolie. På med belysningen och sedan är det klart.

Jag vet inte om det kommer att funka med alla sorterna, men det blir ju intressanta att följa, eller hur? 🙂

Thai Red Demon, thai-chili,  i hydroponisk odling

Thai Red Demon, thai-chili, i hydroponisk odling

I dag startar jag ett försök att odla #chili i den hydroponiska odlingen. Växter som ska utveckla frukter ställer ganska höga krav på sin odlingsplats eftersom det tar mycket längre tid än tex bladgrönsaker och sallat.

Jag tror att växtbelysningen jag har är tillräckligt stark för att chiliplantorna ska utveckla frukter, särskilt nu på sommaren när odlingen får extraljus tack vara solen. Däremot är jag lite fundersam om mina tråg som bara rymmer ca 2 liter vatten kommer räcka för riktiga plantor. Det här får bli ett experiment.

Jag har köpt en chili-sort som heter Thai Red Demon som jag tror ska vara en thai-chili som funkar bra i thailändsk matlagning. Det är en ganska liten, spetsig frukt med frisk och god smak, medel till stark hetta.

I dag lägger jag fröna i groningshjälp så att de ska gro lättare. De ska ligga i blöt i max 30 timmar.

« Till start