Lätt att odla basilika i fönstret
För tillfället har jag inga hydrologiska odlingar igång eftersom vi nyligen renoverat köket.
När renoveringen var klar köpte vi istället ett gäng kryddor i jord på plantskolan. En av dessa är basilika och den är otroligt lättodlad. Ju mer man plockar desto mer levererar den och bladen är alltid lika fräscha och goda.
När jag tar blad från en basilika brukar jag, istället för att skörda enstaka blad här och var, nypa av en hel kvist. Jag nyper av precis ovanför där kvisten fördelar sig, gärna så långt ner som möjligt, alltså på första stället som kvisten skjutit blad.
Genom att nypa av hela kvisten ovanför där den skjuter ut blad får jag en delning så att en kvist blir två. Dessutom föryngrar jag plantan där och andra blad som kommit halvvägs får mer ljus och blir redo för nästa skördomgång.
Basilika är lätt att odla, även från frö. Har du inte provat så är det dags!
Basilika kan användas i italienska rätter, passar extra bra tillsammans med ost, tomater och såklart på pizza. Du kan också göra egen pesto, finns hur många recept som helst på nätet.