Det börjar spira, del 2

Det börjar spira, del 2

I tråg nummer två har det också börjar spira. Här ser man mejram och timjan som små gröna prickar.

Persiljan och salvian har fortfarande inte tittat upp.

Det börjar spira, del 1

Det börjar spira, del 1

Det börjar spira i det första tråget nu. Basilikan har tittat upp.

Smultronen och jordgubbarna har fortfarande inte vaknat. Inte heller koriandern.

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Ny omgång: tråg 2, persilja, mejram, timjan och salvia

Här är det andra tråget i den nya omgången. Här blir det örter. Jag har kommit fram till att kryddörter är bland det bästa att odla hydroponiskt i mitt fönster. Det är väldigt härligt att ha en massa olika örter i fönstret i köket att hugga ner i matlagningen. Dessutom går de fort att odla, så fort de börjar komma upp kan man börja snylta på dem.

Jag "bredsår" (häller alltså i en massa frön i varje tråg) vilket gör att fröna gror lite olika fort, då får man en lite längre skörd. Man vill ju gärna kunna skära av färska örter under några veckor, inte allt på en gång.

Även i detta tråg har jag kört enkelt, ingen förodling, bara rätt ner med fröna i pimpsten och på med svag näringslösning. Det är 2 tråg för varje gröda för att hålla det enkelt. Tidigare har jag funderat en massa på layouten av trågen och olika växters höjder och bredder, men jag tror det är onödigt. Håll det enkelt är min nya melodi. Efter några veckor kommer allt se ut som en djungel ändå.

Ska man odla fruktbärande växter får man kanske tänka till lite extra eftersom de ska stå så himla länge. Jag upptäckte dock förra omgången att det är ganska enkelt att plocka ut ett eller några tråg som är färdiga och sätta på lock för dessa hål, medan man väntar på att de längre grödorna ska gå klart.

Fin persilja

Fin persilja

Persiljan har kommit upp fint. Den kanske behöver två veckor till innan den är skördeklar, men ni ser ju fin den är redan.

Sådderna har redan tittat upp

Sådderna har redan tittat upp

Sådderna från den 26 april har redan tittat upp, allihop faktiskt. Några dagar till i kuvösen så blir det omplantering sedan. Måste bara göra plats (skörda all #mynta) i trågen först 🙂

Skördetid!

Skördetid!

Kryddorna har vuxit väldigt bra den senaste tiden så idag var jag tvungen att skörda några av dem.

Jag har tagit några kvistar här och var tidigare, direkt till matlagningen, men jag hinner inte använda upp allt lika fort som det växer.

Så idag klippte jag ner ordentligt, rensade och fyllde påsar för infrysning. Salvia, persilja, basilika, mejram och koriander var alla tillräckligt stora för att skörda. Timjan, oreganon och bladpersiljan behöver ett tag till.

Massa mynta

Massa mynta

Det går jättedåligt för vår #mynta. Den har försökt gro sedan i början av januari men har inte blivit mer än några millimeter. Normalt?!

I dag planterade vi om den och satte den i en hydro-behållare och den fick lite näring. Får se om det hjälper.

Men det ni ser på bilden är ett helt nytt försök med myntan. Att så koriandern direkt i pimpstenen funkade så himla bra så det har vi kört med bladpersilja, timjan och basilika också. Än så länge ser det väldigt bra ut. Och idag fick alltså myntan samma behandling.

Myntafröna är så himla små så det blev nog ett par hundra frön i varje behållare 🙂

« Till start