Att odla basilika i fönstret - En steg-för-steg guide

Att odla basilika i fönstret - En steg-för-steg guide

Att odla dina egna örter är en rofylld och givande hobby. Basilika är en av de mest populära örterna att odla hemma, inte bara på grund av dess aromatiska smak, men även för dess vackra utseende. Så här lyckas du med att odla basilika i fönstret med hjälp av vår steg-för-steg guide.

Planera platsen

För att börja odla basilika, behöver du välja ett lämpligt fönster. Basilika trivs bäst när den får mycket ljus, så ett fönster med söderläge är det bästa. Om detta inte är möjligt, fungerar ett öster- eller västerläge också bra. Basilikan bör få minst sex timmars ljus om dagen.

Välja plantor eller frön

När du har bestämt platsen, är nästa steg att avgöra om du vill använda plantor eller frön. Om du är nybörjare kan det vara lättare att börja med plantor, eftersom de redan har etablerat rötter och blad. Om du föredrar att odla från frön behöver du lite mer tålamod, eftersom det kan ta upp till två veckor för din basilika att börja växa.

Förbered jorden

Basilika föredrar lätt, väldränerad jord. Jorden bör vara rik på organiskt material, som kompost eller gödsel, för att ge basilikan alla näringsämnen den behöver för att växa stark och frisk.

Så dina frön eller plantera dina plantor

Om du använder frön, så dem i jorden och täck sedan över med ett tunt lager jord. Om du använder plantor, gräv ett hål tillräckligt djupt för att rymma plantans rötter och placera sedan plantan i hålet. Fyll igen hålet med jord och tryck lätt runt basen av plantan för att säkerställa att den är ordentligt rotad.

Vattning

När du har planterat din basilika, vattna den ordentligt. Basilika gillar inte att stå i vatten, så se till att jorden är väl dränerad och låt den torka ut mellan vattningarna. Se dock till att den aldrig blir helt torr, basilikan gillar en jämn fuktighet.

Skötsel

Övervaka din basilika regelbundet för tecken på sjukdomar eller skadedjur. Om du ser några problem, ta hand om dem omedelbart för att förhindra att de sprider sig till resten av plantan. Glöm inte heller att skörda din basilika regelbundet för att uppmuntra till ny tillväxt.

Slutsats

Odla basilika i fönstret är ett roligt och givande projekt som kan ge dig färska örter året runt. Genom att följa dessa steg kan du njuta av din egen hemodlade basilika på nolltid. Lycka till och glöm inte att njuta av processen!

Skriv en kommentar

Basilikan är skördad

Basilikan är skördad

I dag har vi skördat lite basilika. Egentligen klippte jag bara ner den för att den skulle förgrena sig men det gör ju att jag får några blad att ha till maten 😀🌱 #basilika #skörd

Visa hela inlägget